OILERS ER NORGESMESTER 2014

av Redaktør 15.april.2014
Oilers er norgesmester etter en grøsser av en finalekamp i DnB Arena. Med en enmålsledelse er man aldri trygg i ishockey og VIF kjørte virkelig på for å få sin utligning. Men den kom aldri og det hele endte med jubel, nøyaktig ett år etter forrige NM-triumf. Nick Schaus ble kåret til sluttspillets beste spiller, men deler nok litt av trofeet med Ruben Smith som har vært enestående i finalekampene.

Oilers gikk ut i hundre i åpningsperioden. Det var helt klart at her skulle det virkelig trås til. VIF fikk store problemer med å få pucken ut og når de fikk den ut fikk de liten tid på seg i midtsonen. Dermed ble det lemping inn i Oilers sone, men der var Oilersspillerne som regel først på pucken. Men det spillemessige overtaket resulterte ikke i mål. Istedenfor resulterte det i nonchalance. Kurt Davis satte støkken i folk flere ganger i første periode når han forsøkte på dragninger foran egen keeper, og ikke alltid med hell. Oilers får den første sjansen i overtall. Mathias Trygg holder kølla til Daoust og får to minutter for hekting. Oilers kjører på i overtallet og pucken er mer eller mindre i VIFs sone hele tiden, men pucken går for sakte og VIF får klarert. Etter utvisningen fortsetter hjemmelaget å kjøre på. Det ble gått knallhardt til og dommerne tillot som vanlig det meste.

I det vi passerer 13 spilte minutter legger Oilers et voldsomt press på VIF. Nick Schaus skyter men pucken stanses, etter hvert får Nick pucken igjen og han har god tid til å fyre av, trafikk er det nok av foran mål. Daoust flytter seg noen meter vekk fra sin oppasser og plutselig har Schaus en å spille til, når alle venter skudd. Den perfekte pasningen omsetter Daoust på direkten, I MÅL! Hjemmelaget har tatt ledelsen og Dnb Arena eksploderer i glede. Dette er en vitamininnsprøytning for hjemmelaget. De formelig fosser frem når de får sjansen og etter hvert legges det nonchalante spillet i egen sone vekk. Minuttet etter scoringen er Røste Fossen på veg gjennom men Morten Ask slasher kølla ut av hendene på han, og dommerne må gi Ask en tominutter for slashing.

Også i dette overtallet produserer hjemmelaget sjanser men mål blir det ikke og VIF klarer å holde unna. Med 10 sekunder igjen å spille oppstår det en situasjon som diskuteres. Nick Schaus møter Jonas Oppøyen på en måte som gjør at begge blir liggende. Taklingen får han to minutter for charging på. Oppøyen blir liggende og må etter hvert støttes av isen – til applaus fra hjemmepublikummet!!!. VIFs benk er rasende og mener dette kvalifiserer til 5+video. Oppøyen som har vært skadet lenge, kommer aldri tilbake på isen. Dermed overtall VIF, men det skjer ingenting mer i denne perioden og Oilers går til pause med ledelsen 1-0 og hele 19-7 i skudd.

Midtperioden starter da med overtall til VIF. Og Tobias Lindstrøm får etter hvert tidenes sjanse til å utligne. Helt alene i slottet får han pucken, men han velger kraft foran teknikk og når Ruben samtidig går ut av målet blir det via Ruben og over. Den sjansen kommer Lindstrøm til å gremmes over. Også Oilers får en sjansen i undertall da Røste Fossen kommer litt skrått inn foran Søberg på en kontring men det blir med forsøket. Idet Oilers er iferd med å bli fulltallige trippes Nagel av Espeland i noe som kunne blitt en «alene mot keeper»-situasjon. Dermed overtall til hjemmelaget. Hjemmelaget har pucken i VIFs sone hele overtallet men Søberg er god i mål og VIF rydder unna. Med 5 mot 5 fortsetter hjemmelaget å presse og VIF må spille flere icing-pucker.

Vel 8 minutter ut i perioden får Kurt Davis to minutter for hekting på Morten Ask, i rundvant. Kveldens billigste med tanke på at dommerne til nå har tillatt alt i rundvant. VIF har lite å komme med helt til overtallet nærmer seg slutten da de plutselig får kombinasjonene til å sitte og det er bare en god Ruben Smith som hindrer utligning. Skuddet fra Sondre Olsen er bare VIFs andre i perioden som da var halvspilt. VIF holder presset og igjen er det Morten Ask som er i søkelyset, når Daniel Roseth pådrar seg en tominutter for hekting, på Morten Ask. Som så ofte før er det dommeren lengst vekke som «ser» forseelsen, mens dommeren som står to meter unna, ikke gjør noe som helst.  Dermed skal VIF spille 5 mot 3 i 24 sekunder.  Morten Ask får en stor sjanse men skyter rett på Ruben Smith og Oilers får klarert. Dermed klarer de å unngå baklengs i 3 mot 5.

Nå bølger det fram og tilbake. Plutselig kommer VIF 3 mot 1, men løsningen som blir valgt er feil, og det fører ikke til noe. Sekunder senere kontrer Oilers og Kurt Davis er nære ved å få til et C-moment av et kunststykke, men VIF får avklart, slik at Sondre Olsen kan legge igjen til Morten Ask som kommer alene mot Ruben Smith, litt skrått. Han skyter, men ser at Ruben plukker den lett med snappen. VIF får ikke flere sjanser i dette overtallet og Oilers blir fulltallige. Resten av perioden er en orgie i taklinger og nestensjanser. Det er nære på for begge lag, men det dukker alltid opp en skøyte eller en fot som er i veien. VIF retter opp skuddstatistikken til 10-8 i favør hjemmelaget slik at midtperioden virker litt jevnere. Blant annet kommer Peter Lorentzen alene mot Søberg, men skyter rett i snappen.  Like før pausesignaet går sender Lindstrøm av gårde ett farlig skudd som heldigvis for hjemmelaget går utenfor.

I det lagene går av isen til pause kommer VIFs eminente døråpner Glenn Jensen borti Tommy Kristiansen og det oppstår litt gruff. Det var for øvrig det eneste Jensen fikk vist på isen i denne kampen.

Den tredje perioden åpner VIF klart best. Det er ingen tvil om at de er blitt enige om å gi alt i siste periode. Etter fire minutter har de hatt flere store sjanser. Både Jonte Berg og Tobias Lindstrøm har forsøkt seg, men Ruben Smith med sine folk foran holder stand. Noen sekunder senere pådrar Dennis Sveum seg en tominutter når han kanskje hindrer Morten Ask i å score mål.  Dermed er Ask involvert i nok en utvisning og bortelaget skal spille inntil to minutter med overtall.

Publikum forsøker å oppildne sine helter og de svarer med å legge kraftig press på VIF. VIF får problemer med å holde på pucken og mister den ut i midtsonen flere ganger. Den farligste sjansen er det faktisk Dan Kissel som får, når han plutselig får sjansen alene mot Søberg. Søberg setter seg ned, men Kissel setter pucken like over mål. Der var Kissel nære ved å avgjøre det hele. Oilers holder unna og er fulltallige. Nå bølger det frem og tilbake. VIF har pucken mest, men Oilers er livsfarlige på sine overganger. VIF må frem og etterlater seg rom bakover. Mads Mostue er nær ved å sette en Trettenes-retur i mål.  Nick Schaus får like etterpå muligheten og sender i vei et skudd som Søberg redder. Returen ligger løst men Kissel får ikke snudd seg skikkelig og setter returen utenfor.

Noen sekvenser senere er Sørvik nær ved å sette pucken i eget mål, men også nå er Søberg med. Minuttene telles sakte ned. Publikum er engasjert og synger «Oilers skal ta bytta hjem i år» og tiden går. I det perioden er halvspilt har VIF festet grepet, men både Kissel og Strandfeldt har sjanser til å bli finalehelter, men Søberg er god i VIF-buret. Det er også gutten i det andre buret. Ruben Smith tar det som kommer og det virker som om han har bestemt seg at ingenting skal inn i dag. De siste fem minuttene virker det som om begge lag spiller med kun 2 femmere. Kun de mest rutinerte spiller. Trettenes og Strandfeldt får sjansen men Søberg redder også Trettenes`skudd.

Med fire minutter igjen tar Oilers timeout. Viktig informasjon gis – på norsk. Også Shampoo har sitt å fortelle sine spillere. Avgjørelsen nærmer seg. VIF etablerer seg i Oilers sone, men får aldri mange sekundene før det er en Oilersspiller på dem. Avslutningen blir hastefulle og Ruben står bak å kontrollerer, hvertfall tilsynelatende kontrollert. Oilers får pucken ut i midtsonen – og slik er de siste minuttene. Alt spill i midtsonen nå er hawaii. Lagene kjemper desperat. Med 01.51 igjen å spille tar Nagel Lindstrøm på en måte som hadde gitt to minutter i alle seriekamper, kvartfinaler og semifinaler. Men nå er det finale og det er under to minutter igjen.  Like etterpå er Trettenes gjennom alene og kan avgjøre det hele. Men som så mange ganger før i kveld er Søberg  på plass. Søberg har like etterpå gjort sitt i kveld. Med 1.10 igjen forlater han isen og VIF har 6 utespillere. Oilers klarer likevel å holde unna.

Men med 46 sekunder igjen å spille gjør Dennis Sveum seg til en potensiell syndebukk. Mens hans forrige utvisning var av den smarte typen, er denne helt unødvendig. Han skal forsøke å få pucken ut av sonen, men backhander den likegodt over vantet – fra egen sone. Finalespill eller ikke. DEN kan ikke dommerne unngå å ta. Dermed blir det 46 sekunder med spill 6 mot 4 fordel VIF. Shampoo tar nå timeout for å roe litt ned. Publikum gir hva de har på tribunen, og Oilers skal fremdeles «ta byttå hjem i år». Med 46 sekunder igjen å spille tas droppen men sekundet senere blåser dommer Johnsen. Han kan umulig ha unngått å sett at Bonsaksen krysstakler Kissel, men så var det det med finalespill og utvisninger. Den hadde vært billig på dette tidspunktet og vi er klar for ny dropp. VIF vinner droppen, men det påfølgende skuddet fra Hilt Jørgensen går utenfor. Kissel får pucken inn i VIFs sone, men den går utenfor mål. Med et halvt minutt igjen å spille tar VIF pucken igjen med seg inn i Oilers sone, men skuddet, fra Hilt Jørgensen igjen, blokkeres og pucken sendes mot det tomme VIF-buret, men like utenfor. Sekundene går og når pasningen frem til Juell på blålinjen er litt upresis er det bare for Oilers å holde pucken i rundvant mens de siste sekundene går. DNB Arena eksploderer idet sirenen for full tid går. I motsetning til i fjoråret, når suddenmålet «plutselig» kom, ble dette en langdryg selvpining hvor tiden gikk så altfor sent. Nå er seieren klar og jubelen vil ingen ende ta.

VIF-spillerne går slukøret i garderoben mens kaptein Csiczar forsøker å få Oilersspillerne til å stille opp for å takke for kampen, slik at de kan komme seg ut av hallen så fort som mulig. Det er ikke så mange VIF-spillere som takker for kampen, men etter hvert kommer det flere slik at de fleste til slutt får takket for kampen. Fair play.

Dermed har Oilers tatt sin fjerde kongepokal, og den tredje på rad. En fantastisk prestasjon. Finaleserien under ett har det vært litt opp og ned, men akkurat det er det ingen som bryr seg om nå. Sesongen har vært en stor suksess og Oilers-toget går videre ut i Europa.

KVELDENS ØYEBLIKK

I alle jubelbrølene blir det plutselig helt stilt, når «HJEMMAKAMP» skal framføres. 4377 tilskuere synger av full hals, og jammen står også Oilers`utlendinger å synger. Ingen jubling eller hoing mens sangen pågår. Disiplin av alle som en. Det er blitt en tradisjon at spillerne får høre publikum synge denne sangen når sesongen er slutt – og kongepokalen er hevet.

KVELDENS STJERNER

### RUBEN SMITH

Halvveis inn i siste perioden nærfilmet TV2 Ruben. Han smilte litt for seg selv. Det såg ut som han synes det var kjekt å stå i mål, og at ingen pucker skulle passere han i dag. Det gjorde de heller ikke. Ruben kjempet nok lenge om prisen til den mest nyttige spilleren i årets sluttspill.

## NICK SCHAUS

Nick fikk prisen for mest verdifulle spiller i årets sluttspill. Sammen med Ruben Smith var han finaleseriens ener. En fantastisk pasning til Daoust på det som ble kampens eneste mål.

# PUBLIKUM

Publikum får stjerne for sin fantastiske støtte i dagens kamp. Selv når VIF spilte 5 mot 3 og 6 mot 4 beholdt publikum troen og heiet frem sine helter. En fantastisk avslutning på en fantastisk sesong. Gratulerer til alle i Oilersfamilien!

Tekst: Anders Vegstein

Bilder: Oddmund Sola (headerbilde: Lars Kristian Aalgaard)

 

 

 

 

Flere referat:

Ingen poeng med hjem fra Sarpsborg

av Kjetil Garvik 13.september.2014
Det sto til slutt 6-3 på måltavla da Sparta tok imot Oilers i Sparta Amfi lørdag ettermiddag, etter ...

OILERS ER NORGESMESTER 2014

av Redaktør 15.april.2014
Oilers er norgesmester etter en grøsser av en finalekamp i DnB Arena. Med en enmålsledelse er man al...

Lagmoral!!

av Kjetil Garvik 10.april.2014
Publikum var iferd med å miste troen. Oilers hadde spilt sin dårligste kamp i Dnb Arena i manns minn...

Oilers i føringen etter finale #3

av Kjetil Garvik 08.april.2014
Tirsdagens finalekamp på Jordal endte 1-2. Oilers har dermed tatt ledelsen 2-1 i kamper før finalese...

Nettstedet er utviklet av InBusiness
Design by GURU