Lagmoral!!

av Kjetil Garvik 10.april.2014
Publikum var iferd med å miste troen. Oilers hadde spilt sin dårligste kamp i Dnb Arena i manns minne og det mot erkerival VIF i en NM-finale. Men så, nærmest ut av ingenting scoret hjemmelaget tre raske mål og overrumplet fullstendig et hardtkjempende bortelag. Dermed har Oilers 3 matchpucker på seg til å vinne byttå – igjen.

 

 

Flere priser til Oilers foran kampen. Her mottar arenasjef Petter Nystrøm utmerkelsen Årets Arena. (foto: Oddmund Sola)

Åpningsperioden bar preg av nervøsitet. Begge lag gikk hardt ut, men bortelaget var hakke hvassere de første 20. Begge lag hadde sine enorme sjanser. Tommy Kristiansen opplevde at pucken stanset på målstreken før en VIF-back fikk pælmet pucken unna. Få sekunder senere er Tommy igjen frampå, men det blir ikke mål. Også VIF har sine sjanser. Morten Ask klarer ikke å løfte pucken over leggskinnet til Ruben Smith på sin enorme sjanse. Periodens eneste utvisning er det Brede Csiszar som får når han tripper CDA på veg igjennom. Csiszar er totalt uenig i denne avgjørelsen og det blir litt knuffing, uten at dommerne velger å omgjøre avgjørelsen av den grunn.

Vi skulle i de neste to minuttene få være vitne til det dårligste overtallsspillet Oilers har vist på lenge. Når man ikke klarer å spille pucken hardt inn, og følge på, så velger man å forsøke å gå med pucken selv. Utfallet ble likt, VIF klarerte. Med det skremmende powerplayet fikk VIF enda mer tro på at dette kunne gå veien.  Selv om hjemmelaget vant skuddene med 11-9 sier det lite om spillet. VIF-spillerne fant hverandre og hadde flere gode kombinasjoner mens hjemmelaget etter hvert fikk problemer med å få pucken ut av egen sone.

Midtperioden måtte bli bedre – og ble enda verre. VIF fortsatte med vilje og tæl, mens hjemmelagets fremdeles hadde problemer både framme og bak. Dvs, helt bak stod Ruben Smith veldig bra og holdt hjemmelaget inne i kampen. 23.50 ut i kampen pådrar Henrik Solberg seg en interference da han må hindre Rasmus Juell i å komme alene mot mål. I motsetning til Csiszar så ser ikke Solberg noen grunn til å protestere på utvisningen og finner sin plass i fryseboksen uten noe mer tull og tøys.

VIFs overtall var fryktet og ikke uten grunn. Ruben Smith må ta fram sitt aller beste flere ganger, men når Jonte Berg kommer alene gjennom, litt skrått på mål, må han kapitulere. Berg setter pucken helt oppe i nettaket og bortelaget tar ledelsen 0-1, helt fortjent på det tidspunktet.

 VIF fortsetter å føre kampen og publikum deler spillernes nervøsitet. Det er lite som stemmer for hjemmelaget, og det i grunnen ganske så typisk at de avblåses for 6 utespillere på isen, når Stian Høygård deltar i spillet før Tommy Kristiansen har kommet av isen. Dermed to minutter med overtall for bortelaget. Igjen lever Oilers farlig og Ruben må ta fram sitt beste. Noen sekunder før Oilers er fulltallige er Henrik Solberg igjen på tynn is. Denne gang ryker han på en holding. Dermed får VIF sjansen i 5 mot 3, men det er bare noen få sekunder. Likevel får VIF en sjanse da de vinner droppen, men Ruben Smith er på plass foran Jonte Berg og avklarer.

Ruben var magisk torsdag kveld, og reddet Oilers gang på gang når det røynet på. (foto: Oddmund Sola)

I Henrik Solbergs utvisning skjer det noe med bortelaget og deres supportere. Fram til nå i midtperioden har folk sittet og bitt negler og vært tydelig nervøse. Når Daoust i undertall kommer skrått på mål, men heller passer ut til Kissel som kommer for skrått til å score, skjer det noe med både spillerne og publikum. Publikum våkner og blir det støtten spillerne trenger. Spillerne begynner sakte men sikkert å vinne 50/50-pucker og får tilbake troen på seg selv.

Og det er bare som det skal være når utligningen kommer. Strandfeldt takler Gunnarson og Oilers kommer på en overgang. Ikke uventet er det backene Davis og Schaus som fører an, og etter litt klabb og babb får plutselig Schaus pucken like foran Søberg og kan bare sette pucken opp i nettaket, og 1-1. Nå våkner DnB Arena og de siste fire minuttene av perioden «lever». Det blir ikke flere mål, men hjemmelaget er nå med på notene og til tross for 4-14 i skudd er publikum optimister foran tredje periode.

Med disse tighte kampene kunne fort neste mål bli det avgjørende. Tredje periode åpner med en slashing mot CDA etter drøye to minutter. Dermed overtall på VIF og farligheter foran Ruben Smith. Hjemmelagets undertallsspill pleier å være bra, og de holder unna. Derimot skulle det bare gå noen få sekunder med 5 mot 5 før bortelaget igjen tar ledelsen. Dennis Sveum klarer ikke klarere langs vantet etter en dropp og Cocozza spiller pucken raskt til Bräck som scorer sitt første sluttspillmål når han setter pucken mellom bena på nevnte Sveum og i mål bak Ruben Smith.

Dermed har bortelaget skaffet seg overtaket med drøye 15 minutter igjen å spille. Hva nå Oilers ? De første minuttene virker det ikke som om hjemmelaget har hastverk. De forsøker å spille seg til sjanser. Og så, nærmest ut av ingenting kommer utligningen. Coach Thoresen har funnet fram en grusom kombinasjon med Røste Fossen og Tommy Kristiansen sammen med Hallem. Først sender Røste Fossen pucken foran mål der Tommy nesten klarer å nå den.  På returen sender Nick Schaus den tilbake foran mål og der tverrvender Røste Fossen og setter pucken i mål,

 

Glede og lettelse... Petter Røste Fossen har akkurat utlignet til 2-2. (foto: Oddmund Sola)

2-2!  Og nå skjer det fort. I samme bytt, et halvminutt senere er det de samme som gir Oilers ledelsen for første gang i kampen. Røste Fossen legger pucken på mål, og Søberg gir en av sine mange returer og via Hallem går pucken til Tommy K som setter den bak Søberg i VIF-buret. Oilers har snudd kampen på et halvt minutt. Og de stopper ikke med det. Nå koker det endelig i Dnb Arena, og bortelagets spillere funderer på hva som traff dem.

Like etterpå er VIF nær ved å utligne. Deretter er det Martin Strandfeldt som skyter et skudd som Søberg slår i Mostue – og så vidt utenfor. I sekvensen etterpå glemmer VIF-forsvaret fullstendig at Dan Kissel har «gjemt» seg på offensiv blå. CDA ser Kissel og sender en flott puck som sender Dan alene mot Søberg. Først redder Søberg, men Dan er iskald på returen og setter den mellom bena på Søberg, og 4-2!  DnB Arena eksploderer. Dan Kissel som har slitt litt med å få uttelling i sluttspillet kan ta imot lagkameratenes jubel og Oilers leder med 10 minutter igjen å spille.

VIF har på ingen måte gitt opp, men det er lett å se at den fantastiske gløden de hadde de første 45 minuttene sakte men sikkert er borte. Det blir mer krampeaktig og tanken på at det kan bli tap begynner å snike seg inn hos spillerne. Det blir ikke bedre av at Fredrik Csisar får en tominutter for høy kølle vel 13 minutter ut i perioden. Hjemmelaget har noen sjanser til å punktere kampen men det blir ikke mål.
Med drøyt fire minutter igjen å spille har CDA en gedigen sjanse til å avgjøre det hele. På pass fra Kissel har han hele slottet, men velger kraft foran teknikk og skyter det han er god for – rett på Søberg. Like etterpå er det Kurt Davis som ryker ut med en tripping når Gunnarson rygger rett inn i Davis. Som seg hør og bør har Gunnarson store problemer med å komme seg av isen, men er tilbake på isen noen få strakser senere. Morsomt!

Overtallet til VIF fører ikke til noe som helst.  VIF tar ut Søberg og forsøker i 6mot4 men ingenting hjelper. Heller ikke når Oilers har fullt lag og VIF fortsetter uten keeper blir det uttelling og kampen ebber ut til 4-2 og «OILERS SKA TA BYTTÅ HJEM I ÅR» fra tribunene.

Klar tale. (foto: Oddmund Sola)

 Dermed har Oilers sikret seg en 3-1 ledelse i best av 7 og har altså 3 muligheter til å avgjøre det hele. Første sjanse på Jordal lørdag.

Hva sitter vi igjen med etter kveldens kamp ? Selv om det gikk godt til slutt så var det ganske skrale greier hjemmelaget presterte nesten hele kampen. Oilers vet hva som må til for å vinne og det virket ikke som den viljen var helt tilstede i dag. Likevel vinner guttene og det viser hvilken moral det er i laget. Disiplinen er tydelig bedret. Selv om laget i dag for første gang slapp inn mål i spill 5 mot 5 så var ikke de mange utvisningene de har slitt med i tidligere kamper, noe tema i dag.  Bra å se at Kurt Davis og Nick Schaus også tenkte på sine defensive oppgaver i dag. Schaus bidrar med 1+2 og nærmer seg snart gullhjelmen – i seg selv en advarsel til de lenger framme på banen.

Bortelaget føler seg nok temmelig røvet. De spilte en perfekt kamp til turborekka Røste Kristiansen satte opp farten. Når VIF tok ledelsen 1-2 drøye fem minutter ut i siste periode var det nok mange som fryktet tap. Men spillerne hadde gitt alt og ble slitne. Etter hvert fikk Søberg i VIF-målet mindre og mindre hjelp foran seg og når hjemmelaget hadde flere strenger å spille på ble det tungt. Totalt sett tar nok VIF med seg en god følelse til lørdagens kamp. Det er marginer som skiller disse lagene. I dag var Ruben Smith bedre enn Steffen Søberg.

 Dommerne holdt linja hele kampen. Det dømmes etter helt andre regler i finalespillet enn i f.eks en seriekamp. I rundvant er alt lov. Det er kun i målsituasjoner det gis utvisninger og det virket som om spillerne likte linja som ble fulgt. Selvsagt ble det ropt på utvisninger , og i sekundene før andre pause kunne trolig dommerne tatt noen utvisninger i alle taklinger – da var alt lov!

 KVELDENS ØYEBLIKK

 De fantastiske minuttene fra VIF gikk opp i ledelsen med 1-2 til Røste og Tommy hadde snudd det hele, og Oilers ledet 3-2. Det handler om å ha TUR. På en god dag hadde Søberg tatt begge puckene som gikk i mål, men hjemmelaget gir aldri opp og vet at før eller siden kommer sjansene. Disse minuttene var også da stemningen gikk fra null til hundre – noe som holdt seg kampen ut.

 KVELDENS STJERNER

 ### RUBEN SMITH

 Ruben holder Oilers inne i kampen i store deler av den. Litt uheldig på ledermålet men har såpass mange hundreprosentsredninger at han blir dagens mann. Utrolig viktig med en god keeper i finalene – også i år!

 ## TOMMY KRISTIANSEN

 Kamper hvor etter hvert alt er lov må være midt i blinken for Tommy. Han deler ut juling både verbalt og fysisk og får igjen med samme mynt. Er involvert i snuoperasjonen med mål og pass og har hjertet utpå drakten.

 # PETTER RØSTE FOSSEN

Må være en grusom spiller å møte. Takler alt som rører seg. Blir alltid farlig når han får opp farten og er også sterkt delaktig i snuoperasjonen i tredje periode. Mål + pass også på han.

Tekst: Anders Vegstein

Bilder: Oddmund Sola

Flere referat:

Ingen poeng med hjem fra Sarpsborg

av Kjetil Garvik 13.september.2014
Det sto til slutt 6-3 på måltavla da Sparta tok imot Oilers i Sparta Amfi lørdag ettermiddag, etter ...

OILERS ER NORGESMESTER 2014

av Redaktør 15.april.2014
Oilers er norgesmester etter en grøsser av en finalekamp i DnB Arena. Med en enmålsledelse er man al...

Lagmoral!!

av Kjetil Garvik 10.april.2014
Publikum var iferd med å miste troen. Oilers hadde spilt sin dårligste kamp i Dnb Arena i manns minn...

Oilers i føringen etter finale #3

av Kjetil Garvik 08.april.2014
Tirsdagens finalekamp på Jordal endte 1-2. Oilers har dermed tatt ledelsen 2-1 i kamper før finalese...

Nettstedet er utviklet av InBusiness
Design by GURU